Xylitol - účinný spojenec v boji proti zubnímu kazu - doc. MUDr. P. Poleník
I když existují důkazy o tom, že ve vyspělých zemích klesá výskyt zubního kazu, objevuje se toto nejfrekventovanější chronické onemocnění nově u dětí a dospívajících v těch oblastech, kde ho dosud neznali. V zemích tradičního výskytu zubního kazu se navíc objevuje další problém a tím jsou velmi časté sekundární kazy kolem již zhotovených výplní. Ošetření zubních kazů ajejich následků představuje ohromné finanční náklady a např. v tak rozvinuté zemi jako jsou USA představují kolem 30 miliard dolarů ročně.
Zubní kaz je důsledkem reakce mezi některými bakteriemi zubního povlaku a cukry z potravy, při které vznikají kyseliny odvápňující zubní tkáně. Tento proces může být v období nedostatku nebo chybění cukrů vystřídán mechanismy, které vedou k nápravě vzniklých změn.
Nejnebezpečnějším mikrobem, který se uplatňuje při vytváření podmínek pro vznik zubního kazu je streptokok náležející do skupiny "mutans". Pro kolonizaci a množení tohoto mikroba je nutná přítomnost cukru sacharózy. Ta se uplatňuje jednak při vzniku vzájemných vazeb mezi bakteriemi a tedy vytváření povlaku a dále pak při tvorbě kyselin. Těsný vztah mezi příjmem sacharózy a zubním kazem je znám již od dob Aristotela a není proto divu, že se v rámci prevence hledaly náhražky sacharózy, které by nebyly pro tyto nebezpečné bakterie využitelné.
Xylitol je polyalkohol, který se v přirozené formě vyskytuje v ovoci a některých rostlinách a průmyslově se připravuje z břízy. Nejedná se tedy o látku, která by byla pro lidský organismus zcela nová a cizí. V mnoha zemích světa se používá jako náhražka cukru v širokém spektru potravin.
Vynikající účinek xylitolu v prevenci zubního kazu je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, která následně degeneruje a hyne. Tento efekt může být ještě posílen přítomností fluoru. Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního povlaku. Tam, kde již došlo k odvápnění skloviny se xylitol podílí na procesech vedoucích k její remineralizaci.
Dlouhodobě prokázaný prospěšný efekt v prevenci zubního kazu mají žvýkačky. Kromě obecného zvýšení množství slin při žvýkání a tím ředění kyselin vznikajících z cukrů vede používání žvýkaček s xylitolem k nižší produkci kyselin ze sacharózy než u žvýkaček se sorbitolem. Již v roce 1988 Světová zdravotnická organizace doporučila částečné nahrazení cukrů v potravě xylitolem jako účinný mechanismus prevence zubního kazu. Ve světě byla provedena celá řada rozsáhlých studií, které ukázaly, že účinnost žvýkaček s xylitolem závisí na frekvenci a době žvýkání a dále na koncentraci xylitolu. Jako optimální se doporučují 3 žvýkačky s xylitolem denně a doba žvýkání každé z nich by neměla být kratší než 5 minut. Vyšší účinnost přirozeně vykazují žvýkačky s vyšším obsahem xylitolu. Při srovnání efektu žvýkaček s xylitolem a bez xylitolu je rozdíl po 2 letech výrazně větší než po 1 roce a dále narůstá. Ve spojení s fluoridy je xylitol mocným nástrojem v prevenci kazu u skupin s vysokým rizikem.
Všechna klinická pozorování i nálezy z modelových studií jasně ukazují, že xylitol může být označen jako prostředek s účinkem proti vzniku zubního kazu i účinkem zaměřeným na "zhojení" počínajících defektů ve sklovině. V současné době, kdy se značná pozornost věnuje vztahu stavu orgánů dutiny ústní a celkového zdraví, zejména z hlediska mikrobiálních vlivů a jejich důsledků se objevuje další preventivní rozměr xylitolu. Hltanová oblast ústní dutiny je osídlena celou řadou streptokoků i jiných mikrobů, o kterých je známo, že mohou vyvolávat zánětlivá onemocnění plic. V poslední době se ukázalo, že růst těchto mikrobů je účinně blokován xylitolem a může být tedy velmi užitečný i v prevenci tak závažného onemocnění. Bude vhodný zejména u osob, kde je z různých důvodů nebezpečí vdechování mikrobiálního obsahu ústní dutiny.
Uvedené skutečnosti i celá řada dalších detailních informací opravňuje vyslovit závěr, že xylitol je mnohostranně využitelnou náhražkou cukru s velmi širokou preventivní efektivitou bez vedlejších negativních účinků. Ze způsobů jeho aplikace se jako optimální jeví začlenění do žvýkaček, poněvadž se tak dosahuje poměrně dlouhé účinnosti v ústní dutině a navíc se podstatně zvyšuje tvorba slin, které samy o sobě vykazují velmi důležité aktivity zaměřené proti mikrobům a zubnímu kazu.